Нанасянето в първия ви дом е изключително вълнуващ и забележителен етап от живота ви. Време да превърнете празното пространство на вашата нова къща в привлекателен дом. Ето някои съвети за подреждането му:

  1. Разчистете дома си още преди да сте тръгнали от старата къща.

Дори преди да сте намерили подходяща оферта за нов дом, се подгответе за продажбата на старите вещи и мебели. Тази критична първа стъпка не само ще направи по-лесно опаковането на багажа ви, но и преместването ви ще е по- лесно. Бъдете силни и се отървете от 25 до 50 на сто от старите си неща: ненужни мебели в тавана, неизправни уреди в гаража, съмнителни аксесоари, които сте получили като подарък. Това е идеалното време да започнем отначало. Продайте вашите натрупани вещи на минимална цена. Съществуват гаражни разпродажби, обяви за продажба на стари вещи или дарения за благотворителност.

  1. Започнете от спалнята.

Това е мястото, където ще прекарвате почти една трета от времето си, когато сте у дома. Ако сте с по-малък бюджет, първо изберете нови спални комплекти, но не икономисвайте от броя конци! Похарчете колкото можете да си позволите да отделите за това. Ако имате малко повече пари, боядисайте стените на спалнята, за да допълните новото си спално бельо. Помислете за завесите и щорите на прозорците.  Купете и мечтаното легло. Избирайте внимателно. То трябва да отразява вашата индивидуалност, да ви е комфортно и да остане с вас в продължение на години.

  1. Не купувайте всичко наведнъж.

Поживейте в новия си дом в продължение на най-малко два месеца преди да направите някакви съществени покупки. Как смятате, че ще използвате къщата и как всъщност живеете в нея са обикновено две различни неща. Може би 5000лв, които ще харчите за обновяване на банята не е толкова необходими, колкото ремонта на кухнята и трапезарията.

  1. Борете се с желанието всичко да си подхожда.

Магазините за търговия на дребно обичат да насаждат заблудата, че всичко трябва да съвпада. Те ще се радвате да си купите всичко в комплекта, но не го правете! Еднаквите елементи правят дома безжизнен. Топ приоритет трябва да бъде пропорционалността, мащаба и баланса на вашите мебели и аксесоари в рамките на всяка стая.

  1. Свържи всичко с цвят.

Ако сте се преместили в новия си дом с обзавеждането от 1960, не се притеснявайте. Най-лесният, най-икономичния начин за преодоляване на този привидно непреодолим проблем е обединяване чрез цвят. Да кажем, че имате диван, който има само едно общо нещо с обзавеждането в останалата част на вашия хол: една малка част от цвета на плата е същата като на по-малко доминиращия цвят в останалата част на тапицерията в стаята. Решение? Използвайте тази прилика, можете да я направите обединяваща цвят със стената на  хола си направим. Ако това е твърде тежък труд за вас, намерете завеси, килими или аксесоари в този общ оттенък и ще видите колко предмета започват да се допълват взаимно.

  1. Решете практическите проблеми евтино.

Ако вашите кухненски шкафове са загубили свежестта си, боядисайте ги и ги променете частично. В банята, нещо толкова просто като подмяна на осветлението може веднага да подобри външния вид на помещението.

Ако все пак разполагате с достатъчно средства и можете да си позволите покупка на нови мебели, изхвърлете всички стари мебели, които няма как да освежите. С демонтажа на старите мебели може да се заеме специализирана фирма.