След лоша година в сектора на въздушния транспорт, доминиращи бедствия и технически сривове, обясняват някои неща около: „aviophobia“.

За фобия от летене се смята легнало една от най-безопасните форми на обществен транспорт в момента на разположение в Съединените щати. Статистическите данни, изготвили доклади, в резултат на множество проучвания, които довели до заключението, че пътуване със самолет е 29 пъти по-безопасно, отколкото пътуване или шофиране на лек автомобил.

Проблемът с посочените по-горе статистика е, че не спират хората да изпитват страх от летене.

Статистика не помагат, защото страхът от летенето всъщност има малко общо с риск от такъв, по-добър е адекватен начин за подобряване на представянето. Ако страхът от летене всъщност е причинен от потенциална за злополука, тогава всеки, който се страхува да лети ще бъде още по-плашлив след такава или 29 пъти по-уплашен, че шофиране или возене в автомобил е малко по-безопасно. Реално то никак не е безопасно, а рискът да се случи е много по-висок от това самолет да катастрофира. Уви не всеки го разбира точно така. Повечето, които изпитват фобия и мислят, от позиция, че: ако при автомобилна катастрофа има много шансове човек да оцелее, то при летене на самолет и евентуална катастрофа такива са нулеви. Ето как да увеличим ефекта на позитивно мислене.

Всеки, който лети в по-малка или по-голяма степен се страхува. Истината е, че винаги има някакъв шанс на авария, както с всяка жизнена дейност. Сравнително малко инциденти се случват в авиацията, защото пилотите са специално обучени да запазят спокойствие и да мислят ясно в случай на авария. Авиопилотите са обучени да се справят с почти всяка спешна ситуация, която можем да си представим.

Добре е да знаем още за безбожно евтини самолетни билети, така че без тяхното собствено специализирано обучение, много пътници седят в кабината и се притесняват за опасностите на полет. Въпреки статистиката за безопасност, те са станали инвалиди от страх и изпитват психологически симптоми, които правят още по-голяма мизерия.