Искате ли вашият онлайн бизнес да се развива успешно, разполагате ли с уеб сайт, който да представя вашите продукти и услуги, имате ли добра визия и перфектна сео оптимизация с викинги, която извежда вас на челни места в търсачките. Ако отговорът е Да, то старта е поставен – „промяната е начин на живот“. Сега идва ред да помислите за добрата онлайн репутация.

Нито за миг не се подвеждайте по мисълта, че може да сте безупречни, поради добронамереността, високите нива на продажби и добрата позиция на сайта. Всичко това може да бъде загубено само с един миг невнимание. Тук е мястото, на което ще се спрем по-обстойно и ще конкретизираме, за какво става дума, а именно за репутация в Интернет.

Нелоялната конкуренция, недоволни или злонамерени клиенти или просто, хора, наети да вършат тази дейност могат изключително да навредят на вашият бизнес. Сега ще изникне въпроса: „Защо някой ще вреди на бизнеса ми, като съсипва добрата онлайн репутация?“ и тук веднага отговаряме. Когато имате добре развит бизнес и положително име, винаги се появяват завистливи, злонамерени и враждебно настроени хора, които ще се опитат да помрачат щастието ви. Научете нещо ново. Не спирайте да се развивате. Така например може всичко да върви успешно, като по мед и масло. Поръчки, продажби, клиенти и това да ви носи всичко необходимо. Но, изниква проблем! Събуждайки се една сутрин виждате написан лош коментар за вас и вашата фирма. Каква ще е следващата ви стъпка?! Дали ще останете със скръстени ръце и ще се надявате единствено да ви сполети добър късмет и клиентите ви да не обърнат внимание на лошите менения изписани за вас или ще потърсите бърза и адекватна помощ?!

За да избегнете унищожаване на репутацията си трябва да предвидите тези негативни моменти от своето развитие много по-рано. Интернет пространството е така мащабно, всеобхватно и всепоглъщащо, че свободата на словото не може да бъде ограничена или парирана по никакъв начин. Тогава единствената възможност, която остава за всеки е да потърси помощ от специалисти, които да се погрижат за създаване, запазване и поддръжка на добра репутация.

Всичко това може качествено да се получи, като с няколко месечна работа се заличи създалата се лоша репутация. Специалистите от управление на репутация изместят негативните отзиви на дадената фирма от челните места в търсачките, а на тяхно място набавят нови мнения, позитивни коментари и добро съдържание. Следващата крачка по пътя към съхраняване на добра онлайн репутация е постоянство и мониторинг, като при майсторите на дейността и никакви поводи за допускане на друг негативен коментар или лошо мнение.